Maria Magdalenakapel

Bouw van de kapel
De huidige Maria Magdalenakapel op het terrein van de zusters van Julie Postel werd in 1964 gebouwd, de kapel is zevenhoekig van vorm. Zeven is in de Schrift een heilig getal, een getal van volmaaktheid, daarvoor heeft de architect bewust gekozen.

Architectenbureau: Jan Strik te Boxtel
Architectenbureau: Oomen Kohlman Waltjen
Bouwtechnisch adviesbureau: Ir. W.A. van Boxsel c.i.

Hulpbisschop Mgr. Drs. J. Bluyssen zegende op 25 juni 1966 de nieuwe kapel in.

De ramen
De opdracht voor het ontwerp van de ramen is door het Provinciaal Bestuur gegeven op 16 februari 1965 en dat werd geaccepteerd op 18 februari 1965. Het ontwerp is van Rector Egbert Dekkers (1910 - 1983) te Moergestel. Hij heeft meerdere ontwerpen op zijn naam staan. De uitvoering was in handen van Atelier Flos uit Tegelen. De kunstenaar heeft in de ramen zijn eigen symboliek verwerkt. De aandacht van de artiest ging in die periode uit naar het laatste boek van de bijbel, de Apocalyps.

'... en waar de zieken en iedere bezoeker zijn genoegen aan zal beleven, namelijk door deze ramen een dusdanige versiering aan te brengen in de kapel, die warmte en stemming brengt, door de gloed van kleuren en de inhoud van de tekening.’

De ontwerper heeft het halssnoer van het hemelse Jeruzalem willen weergeven: robijnen, smaragden, topaas, turkoois en parels heeft hij aangeduid door middel van kleuren en vormen. Als een snoer, een halssnoer, verlichten de ramen de kapel van bovenaf.

Bronzen beeld
In de kapel staat het bronzen beeld van de H. Maria Magdalena (Julie Postel), dit is in 1999 gemaakt door Margriet Hovens.

Het Winkels/Bik-Vermeulen orgel (1936/1957)
In de periode waarin de heren van Bergh het kasteel bewoonden moet er een orgel van Ruprecht geweest zijn, dat ook nog in de Nepomukkapel gestaan zou hebben. Dit orgel verdween mogelijk pas in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. De kapel, welke aanvankelijk in een van de zalen van het Kasteel was ondergebracht, voldeed uiteindelijk niet meer aan de behoefte van het groeiend aantal zusters. Daarom werd in 1935 gestart met de realisering van een aparte kapel. Deze werd op 2 juli 1936 ingewijd door Mgr. A.F. Diepen. 

In 1957 repareerde Vermeulen uit Weert het orgel en verving het rein pneumatische systeem door electro-pneumatiek. Het orgel had toen 12 registers, verdeeld over twee klavieren en een vermoedelijk aangehangen pedaal. Toen verdween ook de superkoppel waarmee de helderheid voor een deel verloren ging. De kapel werd afgebroken en vervangen door de huidige Maria Magdalenakapel, een moderne en goed klinkende ruimte waarin behalve de missen ook muziekuitvoeringen plaatsvinden. Het Winkels/Bik-orgel werd door Vermeulen (Weert) omgebouwd en voor deze ruimte uitgebreid.